maanantai 9. tammikuuta 2017

KÄSITYÖN ARVO


Olen lukenut lukuisia Facebook aloituksia, myynti-ilmoituksia, sekä kuunellut ystävieni puheita siitä, kuinka kummastellaan ja osakseen myös kauhistellaan erillaisten brändien hintoja. Kuka nyt maksaisi lähemmäs sataa euroa jumpsuitista tai kuinka vaatteessa maksaa taas vain merkki. Kenenkään mielipidettä tyrmäämättä mietin, että kuinka moni oikeasti on pysähtynyt miettimään, varsinkin pienyrittäjien työnteon määrää siihen lopulliseen hintaan nähden? Oli se sitten yksi paita tai vaikka se jumpsuitti niin se ei tee itse itseään, sen takana on aina joku henkilö joka sen suunnittelee, kaavoittaa, leikkaa, ompelee ja vielä viimeistelee myynti kuntoon. Työtuntien määrä tai vaatteen myyntihinta suhteutettuna palkkaan ei kulje käsikädessä. Uskoisin, että varsinkin pienyrittäjillä tämä on lähinnä rakkaudesta lajiin toimintaa, jos niin voisi sanoa.


Itse kävin syksyllä tutustumassa Putiikki Pietamoon. Sain valaisevan oppitunnin Heidiltä ja Kirsiltä heidän tuotteidensa valmistuksesta. Pelkästään yhden mekon tekemiseen kuluu paljon aikaa. Ensin kangas esipestään ja kuivatetaan. Kuivumisen jälkeen se leikataan sopivan kokoisiksi paloiksi, jonka jälkeen mekko kasataan pala palalta juuri oikeanlaiseksi. Lopuksi se vielä silitetään ja tarkastetaan kokonaisuudessaan, että se on valmiina kuluttajalle.

Myönnettäkööt, että itse olen ollut kuluttaja, joka on karttanut merkkejä, kallista hintaa ja jopa suomalaista käsityötä juurikin tämän kalliin hinnan vuoksi. Lopulta ymmärsin miksi hinnat yleisesti ovatkin tuntuvemmat mitä perus marketti vaatteilla. Nykyisin mielelläni maksan kotimaisesta, hyvälaatuisesta vaatteesta niin eettisten syiden kuin myös sen vuoksi, että olen oppinut ymmärtämään käsityön arvoa paremmin.

Lemppari tunikani ja piponi ovat Pietamon käsialaa. Jokainen kerta, kun otan tunikan henkarista ja puen sen päälleni niin aina se istuu ja tuntuu yhtä hyvältä. Joten kyllä itse ainakin maksan tällaisesta hyvin istuvasta ja omaa silmää viehättävästä vaatteesta vähän enemmän kuin huonosti istuvasta ja pesuissa helpommin pilalle menevistä kankaista. Kyllä se sitäpaitsi tuntuukin hyvältä omassa mielessä, kun ajattelee, että päällänsä on jotain kotimaista. 

Oletteko te aiemmin miettineet käsityön arvo asiaa yrittäjän näkökulmasta?

10 kommenttia:

  1. Siinäpä se, että harva ymmärtää mistä se hinta loppujen lopuksi koostuu. Mutta kääntöpuoli on, että muutamat yritykset aloittaneet juurikin näin täällä Suomessa ja hinnoitelleet sen mukaan. Mutta sitten työ siirretty esim. Portugaliin. Suomalaisuus näkyy vain suunnittelussa. Kaikki muu tehdään muualla. Ja hinta toki pysyy, saattaa jopa hieman nousta, kun nimeä on tullut. Itse maksan mielelläni suomalaisesta käsityöstä sen pyydetyn, esim. tunikasta 50-70€ tai mekosta 80-90€, mutta en samaa hintaa jos vaate onkin teetetty Portugalissa, Latviassa tai Liettuassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, itsekin tosiaan aiemmin lähinnä vain kauhistelin hintoja mutta nykyisin sen ymmärtää mistä se hinta lopulta koostuu. Tuo on kyllä ikävä puoli, että myydään kotimaisena mutta valmistus kuitenkin tapahtuu sitten jossain muualla..

      Poista
  2. Välillä kun väsyin itse tekemään, niin ostin muutaman "kiinan rätin", no hoh hoijaa laatu ihan peestä, ei istu eikä astu, pesunjälkeen tosi rätti. Nyt olen taas innostunut itse tekemään, ostan kankaat kotimaisilta pienyrityksiltä, enkä ole pettynyt kertaakaan! Pietamolta odotan rusettipipoa, joka hurmasi minut täysin. Heti kun pystyn tilaan myös vaatteita. Onnea kaikille yrittäjille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän sen eron huomaa aivan selkeästi jos vertaa tehdastyöllä tehtyyn vaatteeseen ja esimerkiksi sitten pienyrittäjän tekemään laadukkaaseen vaatteeseen. Pietamon rusettipipot on meidän perheen lemppareita <3

      Poista
  3. Toi on niin totta! Niin useesti päivitellään hintaa, muttei oikeesti tajuta mistä hinta koostuu. Mun veli on oikeen käsityöexpertti ja useesti oonkin kysynyt miksei myy tuotteitaan. Noh, miksi myydä jos joudut näkee hulluna vaivaa ja annat tuotteen melkein ilmaseks! Täytyis itekin alkaa paljon enemmän tukemaan Suomalaisia pienyrittäjiä, jotka tekee tuotteensa itse ja maksaa heille siitä myös kunnon korvaus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä juuri, kun ei ole itse näkemässä sitä vaivaa niin helppoa sitä on sitten kritisoidakin. Itse tykkään kyllä maksaakin vähän enemmän vaatteesta, joka pysyykin sitten hyvänä ja on tosiaan suomalaisena tuotettu :)

      Poista
  4. Mieluummin ostan yhden hyvän kotimaisen kuin kolme-neljä Kiina-riepua. Tulee aikaa myöden jopa halvemmaksi. Kalliimpaa hankintaa tulee mietittyä tarkemmin ja silloin tuotteesta tarvitsee pitää kovasti jotta raaskii ostaa. Tällöin vaatetta tulee myös pidettyä paljon! Valtiovalta saisi tulla kaikkia käsillään työtä tekeviä vastaan ja alentaa, mieluummin poistaa arvonlisäveron.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se juuri on! Pelkästään henkkamaukan tunikaa jos ajattelee niin se lörähtää ensimmäisen pesun jälkeen muodottomaksi, kun taas moni muu lastenvaate mitä olen ostanut näiltä suomalaisilta muotimerkeiltä pysyy täysin uudenveroisena pitkään. Joten kyllä ne vain maksaa itsensä takaisin loppujenlopuksi.

      Poista
  5. Tämä oli kyllä hyvä kirjoitus! Näin se on. Itse pyrin tukemaan aina kun mahdollista Suomalaista käsityötä. Viimeksi Tuomaan-markkinoilla ostimme paljon paikallisesti käsintehtyä tavaraa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Täällä myös pyritään tukemaan suomalaista käsityötä mahdollisuuksien mukaan. Tietysti tulee ostettua ketjuliikkeistäkin vaatteita mutta huomattavasti ollaan parannettu tässä! Kiitos kommentistasi <3

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...